LogoArt- taideterapiaohjaus
LogoArt taideterapian tavoitteena on
- Herättää henkilö huomaamaan sisäiset voimavaransa
- Oppia käyttämään omia mahdollisuuksiaan ja luovuuttaan
- Lisätä itsetuntemusta
- Lisätä hyvinvointia
- Ihmissuhde haasteisiin
- Tunteiden käsittelyyn ja avaamiseen
- Uuteen elämäntilanteeseen
- Henkiseen kasvuun
- Stressiin ja ahdistukseen
- Rajojen asettamiseen ulkopuolisille
LogoArtin taustaa
LogoArt on yhdistelmä Viktor E. Franklin logoterapian ja Margarethe Hauschkan taideterapian filosofioista ja menetelmistä ja se on Marianne da Silva Pradon kehittelemä terapiamuoto, joka yhdistää logoterapian ja taideterapian tekniikoita ja periaatteita toisiinsa. Taustafilosofiaa on ammennettu myös Rudolf Steinerin antroposofiasta ja Max Schelerin etiikka- ja arvofilosofiasta. Elisabeth Lukas oli Viktor E. Franklin oppilas ja hänen loistavat menetelmänsä ja tekniikkansa antavat myös oman mausteensa LogoArtiin.
Logoterapia on neurologo sekä psyksiatri Viktor E. Franklin elämäntyön tulos. Hän selvisi hengissä keskitysleiriltä ja todisti itselleen vankeudessa ollessaan oman teoriansa paikkansapitävyyden: olivatpa ulkoiset olosuhteet mitkä hyvänsä, ihminen voi aina valita suhtautumisensa. Ennen keskitysleirikokemustaan Frankl kehitteli ”mahdollisuuksien terapiansa”, jossa menneiden vatvomisen sijaan keskitytäänkin miettimään, miten elää eteenpäin – Jokaisen on löydettävä elämälleen päämäärä ja tarkoitus. Hänen mukaansa ihminen pyrkii tarkoitukseen ja on vaarassa sairastua, jos elämäntarkoitus ei löydy tai jos hän menettää aiemmin löytyneen tarkoituksen.
LogoArtissa maalataan, tehdään muotopiirustusta sekä muovaillaan savesta ohjauksessa. Syntyneistä töistä voidaan nostaa esiin kysymyksiä, jotka ovat merkityksellisiä henkilön elämässä.
Antroposofiassa taide nähdään välttämättömänä ominaisuutena – sen kautta ihminen ilmaisee itseään ja taide ruokkii myös SIELUA. Maalaustaiteen vaikuttavuus on väreissä, ja värien merkitys on sisäisempi kuin itse kuva.