Tarjoan ryhmäohjausta kaikenikäisille, jotka etsivät sisäistä hyvinvointia ja haluavat tutustua ja kaivautua itseensä syvemmin. Siis tehdä itsensä näkyväksi ja nähdä ja kokea aidon oikean itsensä ja tuntea itsensä kaikilla osa-alueilla. Tämä on se kolmas työjakso, jonka äärelle olen nyt asettautunut. Nimi Sielustar tulee siitä, että matkaamme näiden tarjoamani menetelmien kautta kohti sielutietoisuutta.
Olen Marja-Liisa Kuukasjärvi ja olen ollut aina kiinnostunut ihmisistä, hyvinvoinnista ja erityisesti siitä mistä kaikesta ihminen rakentuu. Pohdintani alkoivat jo lukioaikana, sen ihmettelystä, että mitä tarkoitetaan, kun sanotaan, että ihminen on fyysinen-, psyykkinen- ja sosiaalinen kokonaisuus ja että ihmisen terveys ja hyvinvointi muodostuu kaikkien näiden kolmen tasapainosta. Minusta siitä kuitenkin puuttui jotain oleellista ja myöhempien opintojeni ja tutkimusteni jälkeen se puuttuvapalanen löytyikin ja se on tietenkin henkisyys, joka listalta uupui..
WHO:n mukaan terveys ja hyvinvointi jaetaan vain kolmeen osa-alueeseen. Henkistä osa-aluetta ei siinä mainita.
Fyysinen terveys tarkoittaa kehon hyvinvointia. Silloin keho toimii moitteettomasti. Sydän jaksaa pumpata verta, keuhkot toimivat, eikä ihmisellä ole usein tartuntatauteja.
Psyykkinen terveys tarkoittaa mielen hyvinvointia ja oman itsensä arvostamista. Tunteiden säätely ja erilaisten tunteiden nimeäminen ovat osa mielen terveyttä. Hyvä itsetunto auttaa mielen hyvinvoinnissa.
Sosiaalinen terveys tarkoittaa toimivia ja mielekkäitä ihmissuhteita. Sosiaaliset taidot eli kuunteleminen, keskusteleminen ja esimerkiksi jämäkkyys ovat tärkeitä taitoja sosiaalisen terveyden kannalta. Ketään ei ole tarkoitettu elämään yksin.
Viktor Franklin mukaan henkinen ei koskaan sairastu, mutta yhteys siihen voi olla katkennut. Henkiseltä tasolta löytyy myös ”apteekki” ja paranemisen avain, sanoo Frankl. Tällä hän tarkoittaa henkisen tason ominaisuuksia, joiden avulla ihminen voi löytää tarkoitusta ja mielekkyyttä elämäänsä.
Myöhempien opintojeni myötä eteeni tuotiin taas lisää pohdittavaa erilaisten termien muodossa mm. se mitä tarkoitetaan ihmisestä puhuttaessa keholla, mielellä, sielulla ja tietoisuudella. Tätä opinto- ja tutkimusmatkaa olen tehnyt jo kohta kolmekymmentä vuotta. Nyt tästä matkasta on muodostunut minulle eheä kokonaisuus ja ymmärrys mitkä asiat vaikuttavat ihmisten sisäiseen hyvinvointiin ja miten hyvinvointia voi lisätä ja tukea mahdollisimman lempein ja luovin keinoin.
Peruskoulutukseltani olen sosionomi ja kehitysvammahoitaja. Olen työskennellyt koko aikuisikäni sosiaalialalla. Työhistoriani voisin jakaa kolmeen eri jaksoon. Ensimmäisen työjaksoni, noin kymmenen vuotta, tein eri ikäisten kehitysvammaisten henkilöiden hoitajana. Toisen jakson työelämästäni olen työskennellyt eri ikäisten omaishoitajien sekä heidän läheistensä parissa. Työskennellen erilaisissa omaishoitoperheisiin ja ikäihmisiin liittyvissä kehittämishankkeissa projektipäällikkönä sekä omaishoitaja yhdistyksen toiminnan johtajana. Työn ohessa olen saanut mahdollisuuden opiskella ja kehittää itseäni hyvin monipuolisesti mm. useiden johtamiseen liittyvien koulutusten muodossa, mutta myös sisäistä hyvinvointia-, itsetuntemusta- ja tietoisuutta lisäävien koulutusten kautta. Olen uteliaana matkailijana kouluttautunut sisäisen hyvinvoinnin -ohjaajaksi, (keho)tietoisuusohjaajaksi sekä joogaohjajaksi, LogoArt -taideterapia ohjaajaksi sekä VedicArt -opettajaksi. Ymmärrys, jonka olen hankkinut koulutusten sekä omakohtaisten kokemukseni kautta, ovat tuoneet minulle varmuuden siitä, että näistä keinoista on apua ja myös muille jaettavaksi.